Χώματα, λάσπες, σκουπίδια & σκοτάδια στο Β' Δημοτικό Κοιμητήριο Κατερίνης…


* ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο Δ.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;
* ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ… ΥΠΗΡΧΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΙΛΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ!
* ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, ΑΛΛΑ…
* ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Β’ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…
* ΟΤΑΝ ΒΡΕΧΕΙ, ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ, ΕΝΩ ΤΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΛΑΣΠΕΣ ΑΠΟ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ…
* ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΟΤΗ: ΚΑΛΗ ΕΓΙΝΕ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ; ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΔΕΝ …ΨΗΦΙΖΟΥΝ;
* ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΡΑΓΕ, ΕΝΑΣ, ΕΣΤΩ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ Β’ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ;

Παρουσίαση θέματος,
λήψη φωτογραφιών:
Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός *

Υπάρχει, άραγε, πιο ιερός χώρος από μια εκκλησιά ή από ένα κοιμητήριο; Στις εκκλησιές βρίσκουν τη γαλήνη τους κάποιες ψυχές ανθρώπων. Και στα κοιμητήρια βρίσκονται οι προσφιλείς νεκροί μας που αποζητούν τη δική τους ανάπαυση. Στα κοιμητήρια βρίσκονται όμως και οι μνήμες και η ιστορία μιας περιοχής.
Για τους νεκρούς μας, τα μνήματα είναι η τελευταία τους κατοικία. Για εμάς, που ακόμη ζούμε, τα μνήματα είναι ιεροί χώροι όπου «κοιμούνται» αγαπημένα μας πρόσωπα. Πάντοτε οι νεκροί μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ήταν, εδώ στην Ελλάδα, ιερά πρόσωπα, σεβαστά! Σεβαστά, όμως όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα…
Εδώ στην Κατερίνη μας, στα τρία νεκροταφεία τής πόλης, όπου κι αν κοιτάξεις, βρίσκεις ανθρώπους που κάποτε έζησαν στον τόπο μας, δραστηριοποιήθηκαν, άφησαν απογόνους, άφησαν υλικές και πνευματικές κληρονομιές. Με λίγα λόγια, άφησαν το στίγμα τους.
Γι’ αυτό, στα νεκροταφεία - κοιμητήρια της πόλης είναι ανάγκη να υπάρχει ο δέων σεβασμός στους νεκρούς μας και μάλιστα όχι μόνο με δεήσεις και Τρισάγια, όχι μόνο με το άναμμα των καντηλιών αλλά και μέσα από τη δέουσα τάξη και ευπρέπεια που είναι ανάγκη να επικρατεί στους χώρους γύρω από τους κεκοιμημένους. Κι αυτή την τάξη καλείται να εφαρμόσει, έστω και αργά, έστω και τώρα, έστω και προεκλογικά, η Δημοτική Αρχή Κατερίνης.

Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο Κατερίνης: 
Μια «αμαρτωλή» ιστορία, από τότε μέχρι σήμερα… 

Στο β’ Κοιμητήριο της Κατερίνης, από τότε που ιδρύθηκε, προκλήθηκαν διάφορα προβλήματα. Κάποια ζητήματα τάξης και ευπρέπειας, κατά καιρούς, δεν τηρήθηκαν. Ακόμη και η κατασκευή τής εκκλησιάς τού Αγίου Λαζάρου αποτέλεσε θέμα μεγάλης συζήτησης σε διάφορους κύκλους τής πόλης, αποτέλεσε όμως και θέμα συζήτησης και διερεύνησης σε …Δικαστήρια!
Κάποια ζητήματα λειτουργίας τού Κοιμητηρίου βγήκαν στην επιφάνεια μετά από πολλά παράπονα Δημοτών, μετά από καταγγελίες, καθώς επίσης και μετά από δημοσιοποίηση στον τοπικό τύπο.
Οι κατά καιρούς Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι έκαναν πότε - πότε παρεμβάσεις για να λυθούν προβλήματα που προκύπταν, ωστόσο, όπως φαίνεται, ή δεν υπήρχαν σοβαρές μελέτες ή δεν εφαρμόζονταν καν μελέτες… Πολλές παρεμβάσεις γίνονταν «στο πόδι», δηλαδή γίνονταν μπαλώματα, χωρίς όμως να εφαρμόζονται συνολικές λύσεις ύστερα από μελέτες.

Παρατημένο το Β’ Δημοτικό Κοιμητήριο Κατερίνης;

Μια τέτοια παρέμβαση «στο πόδι» έγινε, για παράδειγμα, όταν το νεκροταφείο δεν χωρούσε άλλους νεκρούς. Τότε, σύμφωνα με μαρτυρία ανθρώπου που είχε ασχοληθεί με το θέμα, ανοίγονταν τάφοι σε χώρο όπου είχε προβλεφθεί για …δρόμος!
Αλλά κι όταν έγινε η επέκταση του Κοιμητηρίου, δεν φαίνεται να εφαρμόστηκε κάποια σοβαρή μελέτη, με αποτέλεσμα να επικρατεί αταξία, να υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Για παράδειγμα, οι συγγενείς, μετά την κηδεία, να μη μπορούν να πλησιάσουν το μνήμα τού νεκρού, επειδή δεν υπήρχαν διάδρομοι αλλά μόνο λάσπες όπου το πόδι μπαίνοντας μέσα δεν μπορούσε να ξεκολλήσει… Θλιβερές καταστάσεις… 




Αρκετοί γύρω χώροι (δρόμοι και διάδρομοι) μεταξύ των μνημάτων φαίνεται να είναι απεριποίητοι. Υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων που ξεχειλίζουν από σκουπίδια ενώ σκουπίδια υπάρχουν και γύρω από αυτούς… Και βέβαια, υπάρχουν και φθορές σε τσιμεντένιους δρόμους και διαδρόμους…
Σήμερα, στο β’ Κοιμητήριο της Κατερίνης υπάρχουν μεταξύ των μνημάτων κάποιοι δρόμοι που δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί. Το αποτέλεσμα είναι: Όταν βρέχει, να μην υπάρχει ομαλή πρόσβαση σε Δημότες που θέλουν να περπατήσουν πεζοί για να βρουν, να περιποιηθούν και να ασπαστούν τάφους προσφιλών τους προσώπων.
Όσοι Δημότες εισέρχονται με το όχημά τους στο Κοιμητήριο, περνώντας οι ρόδες από λακκούβες και λάσπες, περιχύνουν με λάσπες τα γύρω μνήματα. Στο μεταξύ, μετά από μια βροχή, η λασπουριά όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στους διαδρόμους μεταξύ των μνημάτων είναι μια κατάσταση που προκαλεί προβλήματα, για κάποιες μέρες, στους Δημότες.










Καταγγελίες Δημότη για τη νύχτα τής Αναστάσεως

Δημότης κατήγγειλε στις stalagmaties.blogspot.com ότι μετά τη φετινή Ανάσταση κάμποσοι Δημότες επισκέφθηκαν το β’ Κοιμητήριο Κατερίνης (όπως άλλωστε και το Κοιμητήριο της Αγίας Αικατερίνης) και τότε βρέθηκαν προ απροόπτου… Παντού σκοτάδια, άγρια σκοτάδια... Σκοτάδια που κάποιους τούς κάνουν να …αγριεύουν!
Δεν υπήρχε, λοιπόν, πουθενά φως για να μπορέσουν να πλησιάσουν το μνήμα κάποιου συγγενούς ή φίλου προκειμένου να ανάψουν το καντήλι με το Άγιο Φως που από τα Ιεροσόλυμα είχε έρθει στην Κατερίνη.
Ο συγκεκριμένος Δημότης είχε παρακολουθήσει το «Χριστός Ανέστη» στην ανακαινισμένη πλατεία Δημοκρατίας (Ευκαρπίδη), οπότε μετά τη Θεία Λειτουργία τής Αναστάσεως μετέβη στα μνήματα του β’ Κοιμητηρίου για να ανάψει κάποια καντήλια συγγενών και φίλων.
Ήταν εκνευρισμένος, καθώς μιλούσε. Κάποιες στιγμές εμφανίστηκε θυμωμένος, λέγοντας: «Καλή έγινε η Πλατεία Ευκαρπίδη, έστω και προεκλογικά. Αλλά εδώ το νεκροταφείο, γιατί είναι παρατημένο; Επειδή οι νεκροί δεν …ψηφίζουν»;


Ακολούθησε διάλογος μεταξύ μας, ένας διάλογος προβληματισμού που έκλεισε με δύο δικά μας σχόλια - ερωτήματα:
«Υπάρχει, άραγε, έστω ένας ελάχιστος σεβασμός στη μνήμη των νεκρών τού β’ Ορθόδοξου Νεκροταφείου τής Κατερίνης»;

Κι ακόμη: «Υπάρχει, άραγε, ενδιαφέρον από τη Δημοτική Αρχή Κατερίνης να αλλάξει, έστω και προεκλογικά, αυτή η κατάσταση»; 

-----------

* Ο Ανδρέας Κατσιάπης - Γαλανός είναι πτυχιούχος τής Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Δημοσιογράφος. 

-----------


Από τις επόμενες φωτογραφίες: 


Οι πρώτες 9 είναι ύστερα από 
μια βροχερή μέρα τού 2017.

Ακολουθούν φωτογραφίες τού 2018












Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του Απριλίου 2018













Οι τρεις επόμενες φωτογραφίες εικονίζουν πινακίδα τού Δήμου Κατερίνης που αφορά έργα στην Ενότητα των Ευαγγελικών. Η εν λόγω πινακίδα βρίσκεται σήμερα πεταμένη στον χώρο τού β' Δημοτικού Νεκροταφείου Κατερίνης






Σκουπίδια και χόρτα σε διάδρομο του β' Δημοτικού Κοιμητηρίου Δ.Κατερίνης






Μνήματα πάνω σε ...δρόμο τού β' Δημοτικού Κοιμητηρίου Δ.Κατερίνης






Αντί να γίνει μια συνολική μελέτη για το β' Δημοτικό Κοιμητήριο, Δημότης κατήγγειλε μεμονωμένες κατασκευές και ...μπαλώματα! 



Φθορές "παντού"... 






Αλλού φθαρμένα τσιμέντα, αλλού χώματα, αλλού χαλίκια... 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καθ.Ιατρικής, Ι.Κουντουράς: Διεθνείς επιστημονικές μελέτες βεβαιώνουν την ασφάλεια της Θ.Κοινωνίας έναντι λοιμώξεων!

Η εισήγηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρού, Μάγδας Μιχαηλίδου, στην εκδήλωση με θέμα: «Ιατρική για τον άνθρωπο ή για το κέρδος»;

Να τι έγραφαν στη «ΝΙΚΗ» τού Νατσιού: Αποτελεσματική η νέα τεχνολογία mRNA των εμβολίων για τον κορωνοϊό!

Τι συμβαίνει όταν ο φασισμός συμπλέει με ιδεολογίες και κυβερνήσεις τής Ε.Ε., των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης! Αυτός είναι ένας ...καλός φασισμός!

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή ονοματοδοσίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης σε «Χρίστος Τσολάκης».

Ανδρέας Κατσιάπης-Γαλανός: Θετικές και αρνητικές εμπειρίες από επαφές μου με το κόμμα «ΝΙΚΗ» και με στελέχη του.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί, ιεράρχες, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι κ.ά. είναι μέλη τού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αποκάλυψη! Ο Δημ.Νατσιός δεν στήριζε τους υγειονομικούς σε αναστολή, επειδή, λέει, «Η ΝΙΚΗ δεν είναι κίνημα αντιεμβολιαστών»!

Μαθητές γυμνασίου χτυπιούνται, σε κοινή θέα όλων, στην πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης. Τετάρτη 10/4, ώρα 7.30 μ.μ. περίπου.